Hå hå ja ja

Tänk vad det händer mycket i valparnas liv nu. När vi är ensamma jag och valparna då är vi i valplådan. Ganska trist men matte vill ha det så. Hon tycker att vi är i tryggt förvar där. Jag kan ju hoppa i och ur som jag vill men valparna får vänta till dess att någon av dom jag bor med kommer hem. Då springer de mot främre hörnet av lådan och ställer sig på bakbenen mot lådkanten viftar på svansen och gnäller.
Maten slukar de i ett nafs nu, Gärna ur grannens skål också. Sedan är det full fart på köksgolvet. Jag är där med dem och fostrar och leker med dem.
Nu i kväll hörde jag på när matte pratade med Maria. Det blir mindre mat och mer motion för mig nu from i morgon. Det är ju inte så länge kvar nu till dess att jag ska sluta med att låta dom dia mig. Det känns lite tråkigt för jag njuter verkligen när jag ligger ner och mina små diar till dess att de somnar tätt intill mig.

I morgon får jag stor främmande. Det ska bli jättetrevligt.


Första gången på gräsmattan lördag den 23/8-08.Lite läskigt men ganska skönt.

När man har busat occh lekt en stund på köksgolvet är det skönt och tryggt att vila hos sin mamma.

God natt och sov gott Morran


Resa

Nu har mina valpar fått åka på sin första biltur. Den gick till Bergnäset där mattes föräldrar bor. Valparna sov hela tiden både dit och hem. För säkerhets skull låg jag med dom i buren.

På morgonen har jag och matte haft en riktig mys morgon. Vi klev upp redan kl.6 väckta av att det var ett fasligt stoj och bus i valplådan. Dom är morgonpigga mina krabater.
Sedan vi bytt tidningspapper i hagen och lådan och valparna hade busat av sig gick matte och jag ut på en lång och skön morgonpromenad. Hemma igen åt vi frukost och sedan pysslade matte om mig. Hon klippte mina klor och plockade bort hår runt öronen. Jag låg alldeles still och bara njöt.

Valparna har varit på upptäcksfärd på köksgolvet. Det finns många nya saker att undersöka och bita på för dem. Nu är de inte så rädda längre utan rör sig ganska mycket i det stora köket. Det måste ju verka som ett helt stort "hav" för dom.
I går var "min" Ruff ut på ett hemskt äventyr. Han kom bort från sin matte och hamnade på en tungt trafikerad väg. Men som tur var så finns det omtänksamma människor som tog reda på honom så att Britta kunde häma honom flera mil hemifrån. Tur att det slutade lyckligt.
Nu ska jag äta och sedan ska jag nog lägga mig och hålla koll på mina små en stund som just nu busar som mest i valphagen. Matte har gjort i ordning deras mat och har jag tur får jag mig lite extra ur skålarna när valparna ätit klart. De har ju inte förstått riktig än att matskålen ska man äta ur helt och hållet, gärna slicka den så ren att ev. mönster på den bleknar.
Hej då från Morran

Surströmming

I kväll har matte och husse ätit surströmming. Jag har suttit med vid bordet men inte fått smaka en enda liten bit. Snålt!

Medan matte gav små valparna kvällsmat så fick jag följa med hussse ut för att mata fiskarna. då passade jag på att rulla mig i surströmmingsspadet som matte hällt ut. Gissa om jag luktade gott när jag kom in igen. Det var nog bara jag som tyckte det för matte lyfte resolut iväg mig till duschen. Galltvål och sen en dusch. Nu luktar jag bara blöt hund.

Idag har valparna fått vara ute för första gången. Dom var väldigt försiktiga av sig ioch lyfte tassarna högt upp när de klev i gräset.
Vi hopas att det blir fler varma dagar så att de får prova på att vara ute mer.

I morgon kväll kommer det ett par som är intresserade av att köpa en valp av oss. Vi får väl se vad matte och husse tycker om dem. Det är viktigt att valparna kommer till kärleksfulla hem.
Nu är det snart tvsoffan som gäller. Undrar just om det blir något lördagsgodis.
Hej från Morran

Tiden går.

Tiden går och dagarna är fyllda av matning, byte av tidnings papper i lådan och att pyssla på med valparna. Matte har ganska fullt upp nu. Tur att hon har mig så att hon får komma ut och lufta sig lite också. Jag har det rätt lugnt nu. Men som den ansvarsfulla mamma jag är ser jag till att valparna får dia från mig det dom behöver och naturligtvis är jag där och "buffar" lite på dom så att de ska lära sig hur man uppför sig.
I dag är valparna 4 veckor gamla. Matte har vägt dom och klippt klorna på dem som hon alltid gör en gång i veckan. Vissa av valparna skriker högt och protesterar när det är dax för klo klipning. Men vad hjälper det när matte inte ger sig. Jag vet av egen erfarenhet att det är ingen idé att försöka komma undan.

Om det blir lite varamare och slutar regna så ska valparna få känna på gräsmattan tll helgen. Undrar hur de kommer att reagera då?


  
Det är gott med mat.         Efter maten är det skönt att sova en liten stund.

Nu ska vi gå sista kvällssvängen matte och jag och sen ska vi nog göra en tidig kväll.
Sov Gott från Morran


mat och bus

Hej!
Nu har valparna börjat få äta fast föda. Än så länge bara små smak portioner,20 uppblötta foderbitar. Matte matar dom för hand med en och en bit åt gången. Förutom den stora hanen som glupskt slukar i sig från matskålen så gott som alldels själv.

De sover fortfarande en hel del men mellan sovstunderna är det fullt ös med bus och gläfs.

Idag har regnet öst ner hela dagen och hela kvällen. Det är trist att vara hund när det är sånt har väder. Tänk om man bara kunde gå ochsätta sig på toaletten som matte och husse kan. Nåja de måste ju också gå ut i regnet när jag behöver kissa och bajsa. Det är inte mer än rättvist tycker jag.

Nu har jag fått sista måltiden för i dag och ska gå och lägga mig i min fåtölj ska bara se till valparna och ge dom lite god och näringsriktig  bröstmjölk först. sen ska vi sova matte och jag.Husse har väl en timme eller två kvar framför tv:n. Bara han inte nu öppnar kylskåpet just som jag håller på att somna för då måste jag kliva up och se om det är något gott som han delar med sig av till mig.

God natt från Morran

Söndag kväll

Vilken helg det har varit. Min mamma Bibbi har varit här ända från fredag fm. till söndag kväll. Det har varit trevligt. Hon är lika snygg som jag säger min matte. Hon fick följa med matte på rosforsdagen i lördags. Själv fick jag tack vackert stanna hemma med mina valpar. Lite sur var jag allt när dom for. Men som tur var så var ju husse hemma med mig.

Idag har Birgitta, Gunnar och deras som Mårten varit här och tittat på valparna. De ska så småningom välja en av mina tikvalpar. Hos dom  kommer den valpen att få ett bra hem. Det är vi helt övertygade om jag, matte och husse.

Valparnas tänder har börjat spricka fram nu. Snart får jag nog passa mig så att de inte biter mig då de ligger och diar.
Matte har låtit dom börja prov smaka av fodret nu i kväll. Lite svårt är det allt för dom att få i sig det ,lite spiller dom på golvet. Det är tur att jag finns där och kan äta upp det som spills.

Malin har äntligen kommit tillbaka från Övik. Hon kom med sin blåa bil när matte och jag var på kvällspromenad. Jag blev så glad att jag hoppade in i bilen till henne och åkte med sista biten uppför backen på gården.

God natt från Morran

Besök igen.

I går kväll kom Britta och Ruff (valparnas pappa) till oss. De har sovit här i natt innan de fortsätter sin resa mot Uleåborg. Ruff ska göra grytprov där. Jag och matte håller verkligen tummarna för att det ska gå bra för honom där. Han har nämligen chans att bli svensk/finsk gryt champion. Inte illa. Jag känner mig väldigt stolt över att ha en sån fin kille. I går kväll när han kom var jag dessvärre inte så trevlig mot honom. Först ignorerade jag honom totalt och sedan fick han en ilsken sur blick av mig. Men jag bet honom inte i ala fall.
Britta och matte har hängt över valplådan och förundrats över valparna. De har börjat bli riktiga vildjur nu. Nästa så att de tar sig över kanten på lådan. Matte har fått sätta dit ett kompost galler. På söndag ska de få flytta till den stora lådan med högre kanter.
Nu har Britta och Ruff get sig av och matte och jag ska äta frukost.
Idag kommer min mamma Bibbi hit och ska vara till på söndag. Hoppas att hon är glad att se mig. Det var ju så länge sen. Jag ska nog visa hennes barnbarn för henne.

Trevlig helg/Morran

                

Undrar just vad jag ska hitta på?  Busa med syskonen är hel kul just nu.

                                           
                                            "Min" snygga Ruff på besök.

 

Besök

Idag har jag haft besök. Noa,Ella, Emilia, John och Anki från mattes förskola har varit här och hälsat på mej och valparna.  Det var kul att träffa barnen igen. Jag brukar ju följa med matte på jobbet varje onsdag när de har ute dag på klätterberget. Då leker vi i skogen och jag brukar hitta matte först av alla när vi leker kurragömma. Men det är något konstigt för matte säger bara att jag ska vara tyst och lägga mig ner så fort jag hittat henne. Undrar varför?

Jag tycker att det är kul när jag får besök. Känner mig så stolt eftersom alla tycker att mina små barn är så fina.
Ganska busiga har valparn blivit nu. De små morrar och busar med varandra. Snart ska de få flytta över i den stora lådan.
Ikväll ska matte avmaska allihop, mej med har jag fått höra. Det ska bli kul att se valparnas min när de får pastan i gommen.
Regn och rusk är det ute idag. Typsikt just när Micke och husse har byggt färdigt inhängnaden ute på uteplatsen. Hoppas att det kommer några varma och soliga dagar här framöver så att valparna kan få komma ut och f känna på gräset.
Hej från Morran

Nya bilderHär är valparna två veckor gamla. Söta som karameller.
Dagarna rullar på. Jag ser till att de får mat och kärlek av mig. Matte och husse vill också vara med och mysa med de små liven. För mig får dom det gärna då kan jag ju passa på att vila mig i älsklingsfåtöljen i sovrummet.
Det tar på att ha 6 valpar som vill äta  och busa alla på en gång.
I morgon ska matte börja arbeta igen. Jag vet att hon gärna skulle vilja vara hemma i flera veckor till med mig. Som tur är så har Micke fortfarande sommarlov och han har lovat att vara med mig på dagarna.

Micke och farfar har gjort en ny stor låda till valparna. I den ska dom få börja vara när de är 3-4 veckor gamla. Det börjar bli lite trångt i den lilla lådan nu.
Hej från Morran

Två veckors dagen

Valaprna är vägda och klorna är klippta för andra gången. Alla ökar som vanligt bra i vikt. Jag känner mig så lugn.
 Matte hon tillbringar mer och mer tid vid valplådan och beundrar mina små barn. 

I natt har jag sovit nästan hela natten i min fåtölj. Vid fyratiden på morgonen la jag mig en stund i lådan bara för att kolla om någon var hungrig och ville äta. Men alla valparna sov lugnt vidare. Det gjorde däremot inte matte. Hon blev allt lite orolig när de inte ville äta så hon sov inget mer förrän klockan ringde. Jag la mig i mattes säng bredvid valplådan och försökte få matte att förstå att det är lugnt dom är bara morgontrötta som sin mamma.

När husse farit på jobbet kom matte och la sig igen med mig i sängen. För att hon skulle sluta oroa sig flyttade jag över till valparna. dom började genast att äta och matte kunde lugnt somna om till klockan åtta då jag väckte henne och ville ha min frukost.


I kväll har Tommy och Hanna varit här. det var första gågnen sen valparna föddes. gissa vad dom tyckte......

God natt och sov gott/Morran


utveckling

Nu händer det saker hela tiden med valparna. Ögonen har öppnats och vingliga försök att ställa sig på alla fyra. En hel del morr och högljudda pip. Matte tillbringar mycket tid till att bara sitta vid valplådan och studera vad som händer. Ibland sitter jag med henne och tittar jag också men inte lika långa stunder.

Idag har vi haft ett jätte roligt överrasknings besök. Johanna, Eddies matte och Johannas mamma Birgitta. Jag fick visa upp mina fina valpar och sedan fick matte en trevlig stund ute på inglasningen. Mycket hundprat blev det så klart men även andra samtalsämnen. Hoppas att jag snart får träffa Eddie, Han är ju så fin.

Karin har också varit här och kikat på oss. Vera fick vara hemma. Hon får träffa valparna när de blivit lite större då vill dom säkert busa med henne (fast jag undrar om hon uppskattar det).

Martin,Olivia och Ludwig har åkt hem idag. De ska köra bil ända ner till Lysekil. Det var som vanligt jobbigt för matte när de skulle åka. Jag såg nog att hon hade tårar i ögonen. Jag gör allt för att muntra upp henne.

Nu har vi lagt in nya annonser i dagstidningarna i Norrbotten, Västerbotten och Östersund. På lördag finns vi till allmän beskådning.

Hej då från "Morran"

Ögon

Idag på morgonen har alla mina valpar öppnat sin små ögon. Dom är helt bedårande. Matte kan ligga länge vid lådan och bara titta på dom små.
Nu är det nog slut för mig att kunna ligga utanför lådan och ta igen mig mellan matningarna. Förut har de ju varken kunnat se eller höra men nu ser dom ju och snart kommer hörseln också. Ja,ja,ja det blir nog bra i alla fall.

          
En ny värld öppnar sig              Efter maten är det skönt
valparna har öppnat ögonen.  att ta sig en liten lur.

Ha en bra dag/"Morran"

små tjejerna

Idag när jag låg på sängen och vilade la matte småtjejerna med mig så att de skulle få lite extra mat. De hinner inte alltid med att få en bra matplats när alla äter samtidigt. Vissa av pojkarna far fram som ångvältar och knuffar undan allt som kommer i deras väg.

Vi har varit på morogn promenad matte och jag. Det är soligt men ingen värme precis.

 Små tjejerna får en egen stund med mamma Morris

11 dagar

har det gått sedan valparna föddes. I kväll har matte och husse vägt allihop. Det är inte det lättaste att få dom att ligga still på vågen. Men det lyckades den här gången också. Alla har nu dubblat sin födelse vikt och en del ganska rejält.

Husse har fått extra jobb att göra. Vi måste ta bort klämskyddet i valp lådan. Den största av hanvalparna kryper mellan det och lådväggen och där fastnar han. Det blir ett himla pipande och jag vet inte riktigt hur jag ska göra för att få lös honom. Som tur är så har matte alltid varit i närheten och hört hans rop på hjälp.

I morgon kommer Ludwig, Olivia och Martin hit. Dom ska sova här och sedan på onsdag morgon ska de bege sig hem till Lysekil. Jag kommer att sakna dom . Fast allra svårast blir det nog för matte när dom åker. Nu dröjer det länge innan hon får träffa världens bästa barnbarn igen. Tur för henne är att jag och valparna finns. Vi tar ju rätt mycket av hennes tid just nu.

Godnatt pussar och kramar från "Morran"

Besök

Idag har jag haft besök av Ruff, valparnas pappa, Britta och PO. Ruff och jag fick bara titta på varandra genom kompostnätet. När valparna blir större då ska han komma hit igen och kanske kan han lära dom ett och annat då. Britta och PO tyckte att både jag och vaplarna var så fina. Det blev många kort tagna. Kände mig nästan som en kändis som blir utsatt för paparatzi fotografer. Inte för att jag bryr mig så särskilt mycket jag är ju rätt van vid att matte fotar oss ofta.

Valaprna växer så det knakar. Idag har den största hanvalpen provat stå på alla fyra benen en kort stund. Det såg rätt kul ut. Han liksom gungade fram och tillbaka en kort stund.
Matte är så glad för att jag har så mycket mjölk. Ibland hinner de nästan inte svälja utan det rinner vid sidan om.

Jag har haft huset för mig själv en stund i kväll. Matte och husse tog en liten biltur för att se på förödelsen efter tromben som drog fram i torsdags.När de kom hem hade de pizza med sig. Jag satt med hela tiden då de åt. Allt jag fick smaka var en liten kant bit av husses pizza. Jag tycker att han har blivit lite snål av sig. Hoppas att det blir ändring på det när jag slutat dia valparna.

Nu har jag ätit sista målet för i dag och ska gå till mina små så att de får äta en stund sen hoppas jag att de sover ett tag så att jag kan vila en stund. Kanske att jag smiter iväg till matte i soffan ett tag.

God natt från "Morran"


När man är liten och ska växa och bli stor är det skönt att sova efter maten. På bilderna är vi 9 dagar

Torsdag 31/7 -08

Tänk nu har det gått en hel vecka sen jag fick mina valpar. Dagen började som vanligt med att jag åt och sedan rastade matte mig en stund. Sedan var det dax att ge de små liven mat. Dom äter som bara den och sedan somnar de och sover. Jag har legat ute på inglasningen med matte en hel del idag för det har varit så varmt. På eftermiddagen blev det ett riktigt åsk och regnväder. I byarna runt om kring oss var det en tromb som fällde träd, lyfte hustak och allt löst på gårdarna blåste iväg. Vi hade strömavbrott i 4.5 timmar. Tur att valprna varken ser eller hör så att de slapp vara oroliga och rädda när det dundrade och blåste som värst. Själv är jag inte det minsta rädd för hårda smällar.
På kvällen när valparna hade ätit vägde matte dom allihop. De ökar bra i vikt. Efter vägningen var det dax för kloklippning. en del protesterade lite grann. Jag övervakade det hela så att matte inte klippte i någon liten tass. 
"farmor" har ringt i kväll. Hon kommer på lördag. Det ska bli kul at träffa henne och farfar PO.
 I dag har det ringt  ev blivande valpköpare. Matte ska fundera och träffa dom innan hon bestämmer sig.

Kvälls mys i soffan med matte har jag också haft. Det är skönt att få ligga nära och bli ompysslad.

God natt/ "Morran"


RSS 2.0